Kako izabrati i pripremiti isluženo drvo za izradu “Uradi sam” projekata?

Palletarium neboProjekti izrade komada namještaja i drugih korisnih stvari su odavno članovi “Uradi sam” kluba. Korištenje paleta kao izvora isluženog drveta zasigurno ima svoje rizike (o kojima kasnije), ali je zato najjeftinije. Ovo je vodič kroz proces traženja, biranja, čišćenja i rastavljanja drvenih paleta na sastavne dijelove. Kada to savladate, sami ćete odlučiti je li to vrijedno muke.. 🙂

Gdje naći palete?

Hrpa tvrtki dobiva pošiljke robe koje su pakirane na drvenim paletama. Ako se nađete u blizini, ili znate neku distribucijsku kuću u blizini, ili neku veliku trgovinu, zavirite iza njih, možda ima koja paleta. Pitajte nekoga od tamo namjeravaju li ih ponovno koristiti. Na svijetu postoji toliko puno drvenih paleta da šanse da će vam netko dati par paleta za vaš projekt nisu zanemarive. Ako to ne uspijete, na njuškalu postoji zavidan izbor paleta raznih dimenzija i stanja. Mi na palletarium.com također nudimo na prodaju palete raznih veličina, no naš namještaj izrađen je velikom većinom od novih paleta dimenzija 120 X 100 cm koje su izrađene od hoblanog drveta, sve su 100% jednake veličine te su stoga pogodne za unutarnje uređenje i finiju obradu.

Kako izabrati najbolje palete?

Sve palete, osim onih netom izrađenih, imaju upitnu povijest… Nikada ne znate točno za što su upotrebljavane ili gdje su sve bile. Postoje razna istraživanja i teorije o tome koliko su one sigurne kao građevni materijal, budući da su neke tretirane raznim kemikalijama. Naše sve palete koje koristimo u izradi namještaja imaju žig “HT” (heat treated) koji osigurava da su u procesu izrade i zaštite od nametnika tretirane isključivo toplinom, a ne kemijskim sredstvima.

Ako svejedno koristite palete koje nađete, dobijete ili kupite preko oglasnika, tražite one koje su najsigurnije za uporabu. Ne one koje vam prve dopadnu pod ruku… 🙂

  • Izbjegavajte palete koje nađete kod trgovina hranom. One su podložne bakterijama pošto je veća šansa da se po njima prolila ili našla hrana. A porozno drvo i bakterije nije nešto što biste unijeli u svoju spavaću sobu.
  • Neka drvo bude u dobrom stanju. Iako ćete vjerojatno rastaviti palete kod izrade namještaja i u tom procesu neke daske izgubiti, uzmite one palete koje nemaju puknute ili iskrivljene daske.
  • Pregledajte čavle zabijene u palete. Ako su jako zakrivljeni mogu biti jako teški za vađenje. Vi procijenite.
  • Pregledajte ih imaju li ostataka ili prevelikih dasaka, masnih mrlja ili plijesni. Također je potrebno prekontrolirati miris palete.
  • Izbjegavajte palete koje su dugo stajale vani na kiši.
  • Potražite žigove na paleti. O njima ćemo govoriti u nekom od sljedećih postova.

Kako očistiti i dezinficirati palete?

Ako posjedujete miniwash, sada je vrijeme da ga iskoristite. Oribajte drvo sa malo sapuna i vode. Možete ubaciti neki izbjeljivač. Dobro isperite i pustite da se potpuno osuši. Iako nikada niste  sigurni da ste  100% dovoljno dezinficirali i pripremili paletu za vaš projekt, odluka je na vama kako ćete ju upotrijebiti i što ćete od nje napraviti. Naravno, uvijek možete stvar prepustiti profesionalcima 🙂

palletarium.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *